2014. október 28., kedd

Az idei első fagy

"Keverte a színeket, melyek mid árnyékosabbak, mind sötétebbek lettek. A sárgából földszín lett, a bíborból füstös fekete, de ő csak festett; festett, amíg egy hajnalon fehér nem lett az egész, mert akkor éjjel a képre rászállt a dér." (Fekete István: Őszi alkony)

2014. október 27., hétfő

Didergős

Csütörtökön és pénteken nagyon szorgosan dolgoztak a mesterek. Elkészült az új mennyezet a konyhában, illetve a extra girbe-gurba falunkat is kiegyenesítették. Péntekre vettem ki szabit, úgyhogy otthon ténykedtem, főzőcskéztem a dolgos embereknek:) Nem is ártott a jó forró leves és a vidámító palacsinta, olyan vacak idő volt. Nyirkos, egyfolytában esős, didergős. Brrr. Nem szeretem az ilyet.
De a lényeg, hogy kész a mennyezet és érezhető a hőmérséklet változás a szigetelés előtti és utáni állapothoz képest. 
A plafon egyenes és a fal is le lett gipszkartonozva, mert nagyon görbe volt. Ha mellé állítottunk volna egy szekrénykét elég viccesen festett volna, hogy az alja hozzá ér a falhoz, a tetején pedig több centire eláll. De így jó lesz:)
Ma pedig folytatják a burkolást. Ha minden igaz már csak pár nap és elkészülünk a fal javítással (az előszobában még van egy kiegyenesítésre váró rész) és burkolással. Utána csak a festőknek kell jönniük (bár még nem tudom mikor érnek hozzánk) illetve a radiátorokat kell felraknunk és erre az évre kész vagyunk. A teraszból minden bizonnyal csak tavasszal lesz valami, de sebaj. Annak örülök, hogy bent kész leszünk. Igaz a konyhaszekrény várat magára, de már boldog leszek, ha a kis vaterás tábori konyhát be tudjuk hozni és nem a garázsban kell főzőcskézni. Csöppet hideg van kint, reggel kétszer meggondolom, hogy akarok-e kávét inni:))
Vasárnap lementünk a tanyára. Összegereblyéztük a rengeteg diófa levelet, téliesítettük az épületet, tettünk-vettünk. 
A sok-sok esőnek köszönhetően a leylandik eszméletlen nagyon nőttek. Még be kellene iktatnunk egy sövény nyírást. Furcsa egy ősz van. Semmi sem öltött olyan igazi őszi levél pompát. Van néhány sárgás, vöröses levél, de közel sem a megszokott színeket látom.
De azért találtam pár szépséget:
Kicsit morcos vagyok, mert az elmúlt négy napban olyan vacak idő volt, hogy csak na. Erre ma reggel verőfényes napsütésre keltem. Igaz, hogy majd megfagyok, de akkor is. Miért mindig hétfőre javul meg az idő, amikor nem lehetek a szabadban?

2014. október 22., szerda

:)



"Az isten kamrájában a remény áll a legnagyobb zsákban, s mindig ki van a madzagja oldva, hogy mindenki belenyúlhasson."
Mikszáth Kálmán

Teljesen véletlenül futottam bele ma ebbe az idézetbe:)) Megmelengette a szívem.

Nem várt esemény

Nagyon vártam a mai napot, mert ma jöttek a mesterek befejezni a konyha burkolást és a konyha-előszoba falának kiegyenesítését.
Sajnos házikónk építésekor nem igazán használtak vízmértéket, a derékszögről sem igazán hallottak a néhai építők. Úgyhogy meglehetősen görbék a falaink. Ezen az állapoton szeretnénk kicsit javítani.
A konyhában a mennyezetünk meglehetősen vacak. Egy óriási hupli van benne. Valószínű egy régebbi alapos beázás okozhatta. Úgy gondoltuk, hogy gipszkartonnal helyre tudjuk hozni ezt a hibát.
Itt kezdődött a galiba. Ma szépen felállították az állványt a mesteremberek, elkezdték szintezni a gipszkarton rögzítő sínjeit stb. Ekkor derült ki, hogy a mennyezet olyan szörnyű állapotban van, ha meg is tartja a befúrt cuccokat lehet, hogy pár nap múlva az egész a fejünkre szakad:( Úgyhogy nincs más választás, mint az egészet leverni:(((
Így ma ahelyett, hogy a szépen gipszkartonozott konyhába érnénk haza, megint egy óriási sittkupac vár és romok romok hátán.
Egy kicsit azt érzem, hogy sosem készülünk el:((

2014. október 16., csütörtök

Erre jó kelni

Egy kis stop van a munkálatokban, mert a burkolónak máshol is van sos munkája, várnunk kell egy kicsit. Úgy volt, hogy hétfőn jönnek hozzánk folytatni az előszoba, konyha burkolását, vakolat javítását.
Ma korán reggel csörög a telefonom, és ki hív? A mester, hogy ha nem gond, ma jönnének dolgozni, mert a másik helyen kültéri munkájuk van és a vacak idő miatt nem tudnak semmit csinálni. Naná, hogy jöhetnek! Estére megint egy kicsit előrébb leszünk:)

2014. október 14., kedd

Nem tudok ellenállni

Nem szabadna díszfaiskolák közelébe engedni. Múlt héten nekiindultam, hogy egy életem, egy halálom most veszek 5 leylandi-t, ha kész a kerítés ha nem. Ha nem ültetem el őket sosem nőnek meg.
Szóval. Megérkeztem egy faiskolába, kértem a kis ciprusaimat, persze minden volt, csak ők nem. Vagyis lett volna, gyönyörű, hatalmas fácska, csak nagyon nem az én pénztárcámhoz árazva.
A józan ész azt diktálja, hogy köszönjem meg a segítséget és távozzam. Nem így történt. Sajnos körbepillantottam és egy csomó növény kiabálta keservesen, hogy "vigyél haza". Nem tudtam nekik nemet mondani, hazavittem őket.
Van köztük borbolya, kecskerágó, rózsalonc, pampafű, alangfű, nagymeténg és orbáncfű. És egy meseszép szellőrózsa.
Persze másnap csak megindultam megint, mert nem hagyott nyugodni ez a leylandi kérdés. És csak találtam egy faiskolát, ahol szépeket árultak nem horror áron. Úgyhogy ők is hazajöttek velem.
Olyan szépek. Ha csak olyan tempóban nőnek mint a tanyán, nagyon boldog leszek.


2014. október 3., péntek

Örömkönnyek

Tavaly akkor ejtettem egy-két örömkönnyet, amikor pár hónap után nem kellett hosszabbító, hogy valahol világítsunk, csak fel kellett pöccinteni a kapcsolót. Hihetetlen érzés volt.
Tegnap este pedig, amikor megláttam ezt:
Meglehetősen későn értem haza, nem tudtam hogy haladtak a mesterek. De amikor beléptem és bekukkantottam ellenőrizni, hogy hogy állunk, elállt a szavam. Pláne akkor, amikor a pincében megláttam a felszerelt bojlert, fürdésre kész állapotban:))) (Még jó, hogy a gázkazán mellé, biztonság kedvéért beraktuk a bojlert, különben még csak várakozó állásponton lennénk:) Erre nem számítottam. Azt hittem, este a szokásos "fürdőházas" projekt lesz.
Úgyhogy éjjeli gyors takarítás után felavattam a fürdőt!!! Juhuhuhuuuuu!! El sem tudom mondani mekkora boldogság volt! Ugyan még nincs kész, várjuk a festőt, a villanyvezeték sincs még befejezve, de használható!!! 
Ma reggel is meg van a napi boldogság. Telefonáltak a gázművektől, hogy ma kijönnek rákötni a házra a gázt. Remélhetőleg utána a papírozás már gyorsan fog menni. 

"... ha el nem múlna, ami rossz, hogyan gyühetne, ami jó?"
(Fekete István)