Ez csak egy része, még van:) |
Kész lett a szörpi!! Kedden, két nap virág áztatás után fogtam magam és nekiálltam a főzésnek. Leszűrtem a levelet, jól kinyomkodtam a virágokat és a citromkarikákat, hogy minden értékes csepp kijöjjön belőlük. Majd az egész lötyit átszűrtem egy ruhadarabon keresztül, hogy semmilyen pöszmő ne kerüljön a szörpbe. Lemértem hány liter lé lett (4,5 l), majd ennek megfelelően minden 1 literhez adtam 1 kg cukrot. Valamint biztos ami biztos alapon még belekanalaztam 4 kiskanál citromsavat (nekem így volt kellően savanyú).
Lassú tűzön felfőztem a levet, úgy hogy csak gyöngyözzön, ne lobogjon. Miután felforrt, szépen beletöltögettem a már előre elmosott, fertőtlenített üvegekbe (alapos mosogatás, ecetes öblítés, forró vízbe állítás), majd minden üveg tetejére (nem a szörpbe), két celofán közé raktam egy pici szalicilt, arra a kupak és így mentek dunsztolódni.
Nem szoktam semmibe tartósítószert rakni. A lekvároknál, befőtteknél is ezt a "két fólia közé szalicil" módszert alkalmazom (vagy egyszerűen csak fejre állítom az üvegeket) és még sosem volt probléma. Plusz szerintem a szörp ilyen mennyiségű cukor miatt még véletlenül sem romlana meg:)
Két nap dunsztolódás után megnéztem az eredményt. Gyönyörű tiszta, áttetsző, aranysárga szörpös üvegek mosolyogtak vissza rám a takarók közül:) Jippííííí! Én csináltam:)
Persze meg is kellett kóstolni. 2 dl vízhez 1 ujjnyit öntöttem. Pont jó arány. Az eredmény kellően citromos, kellően édes, kellően bodza ízű szörp.
Különben a 4,5 l folyadékból 6,5 l szörpöt kaptam. Jövőre is ezt a módszert alkalmazom.
A recept még egyszer:
20-30 bodzavirág (inkább 30)
2 citrom felkarikázva
5 dkg citromsav
2 l víz
2 kg cukor
2 nap áztatás cukor nélkül, majd 2 nap múlva felfőzni a cukorral.
Gondolkoztam, hogy hol is olvastam a receptet, mert természetesen kutatómunka előzte meg a projektet, de nem emlékszem pontosan.
De szerintem ez a három leírás volt:
6 megjegyzés:
Ki fogom próbálni!
Jaj, hogy irigykedem! Mi még nem szedtünk, de jövő héten bepótoljuk. Nem maradhat el a nyár bepalackozása. Kell szerezzek a kertbe is, szaglászni, most más kertjéből importáljuk a virágokat.
Idén nem akartam csinálni, de a munkahelyemen ma fél napot egy szatyornyi bodzavirág mellett dolgoztam, már nem bírok ellenállni!Már csak egy jó kis lelőhelyet kell találnom.
Mindenkit buzdítok, hogy vágjon bele! Ténylen nem bonyolult és a végeredmény nagyon finom. A férjem már aggódik, hogy elég lesz-e ez a mennyiség, úgyhogy lehet, hogy még egy adagot gyártok:)
köszi a biztatást, én megcsináltam, tényleg nem bonyolult, alig kell többet foglalkozni vele, mint a bodzalével, viszont sokkal tovább eláll, és ugyanolyan finom, de inkább jobb!
De örülök! Jó lesz télen elôvenni egy üveg tavaszt (már ha marad:)
Megjegyzés küldése