2010. szeptember 10., péntek

Enyém a vár, tiéd a lekvár...

Az eperlekváron felbuzdulva teljesen belelendültem a lekvár készítésbe. Készítettem még sárgabarack, szilva és őszibarack lekvárt is. A sárgabarackot jól megmostam, forró vízbe tettem egy pillanatra, hogy könnyen pucolható legyen, aztán felszeleteltem, picit leturmixoltam és felraktam rotyogni. Raktam hozzá egy kis citromlevet, hogy megmaradjon a szép színe, meg egy kis cukrot, mert nem volt valami túlérett barack. Aztán csak főtt és főtt. Amikor már szépen megfényesedett raktam hozzá egy kis növényi sűrítőt és szépen belemertem üvegekbe és mentek dunsztolódni.
A szilvát szintén mosás után felszeleteltem és úgy raktam fel főni. Szépen összeesett, nem is kellett hozzá semmi, jól besűrűsödött magától, bár jó pár óra hosszatt főtt. Áldom az Ikeát, hogy  a múltkor vettünk fröccsenés gátló fedőt, különben a szép kis frissen festett falaink már tiszta szilvalekvár pacáktól lennének díszítve. Szóval kb. 3 óra hossza rotyogás után késznek nyilvánítottam és szintén dunsztoltam. Aztán meg súroltam a fazekat, mert eléggé lekapta az alját. De a mosószóda és só erejével nagy nehezen sikerült tisztára sikálnom.
Az őszibarackot mosás után jó alaposan leturmixoltam, citromlével és cukorral édesítettem és főni hagytam. De ezt többet nem csinálok, mert valami iszonyatosan prüsszög. Szinte védőruházat kellett volna hozzá, alig tudtam leemelni a fedőt róla, hogy ne csapja ki a szemem. Ez is ekészült. Remélem jó lesz.
Már csak helyet kell valahol csinálni a sok kis üvegnek :)

Nincsenek megjegyzések: