2015. július 10., péntek

Ez van, akaratgyenge vagyok:)






Régi küzdelem ez magammal, egy hortenzia utáni vágy. Olyan régi nagy vágyam egy kis bokor. De a józan ész mindig visszatartott. A nálunk lévő homok és forróság nem az ő igényeinek való. Eddig tudtam visszafogni magam. Hétvégén bevásárolni voltunk a Lidl-ben és ki volt rakva egy csomó, gyönyörű hortenzia. Ezzel még nem is lett volna baj, ha azon az áron árulják, ahogy látni szoktam. Sajnos 2000 Ft-ért osztogatták ezeket a viszonylag nagy bokrocskákat, úgyhogy józan ész ide vagy oda, a kosaramban landolt egy. Jó párszor belefutottam már, hogy dézsában nevelik őket, nálunk pedig épp felszabadult egy nagy edény. Hazaérve el is ültettem, jól meglocsoltam, árnyékos helyre tettem. Eddig úgy fest jól érzi magát. Én pedig ha rápillantok olvadozom a gyönyörűségtől:)
Esetleg van tapasztalatotok ilyen dézsás tartásról? Télen mit csináljak vele, hogy ne fagyjon ki a gyökere a cserépben? Köszönöm:)
Szép napot Nektek!

7 megjegyzés:

kovtama írta...

Én is vettem kettőt a Lidlben, régi vágyam volt nekem is. Egyelőre nagy cserépben van, de tervezem hogy kiültetem majd ősszel. Állítólag az északi, nagyon árnyékos, nyirkos helyet szereti, egy van olyan. Remélem túléli a telet. Szerettem volna a ház oldalához, mint Angliában van,de nekünk déli oldalon van, így sajnos arról le kell mondanom. :(

kovtama írta...

Ja, azt meg elfelejtettem írni, hogy ha kint van,akkor le kell takarni falevelekkel, szalmával, valamivel hogy ne fagyjon el. Szerintem ha cserépben van, akkor meg előszobába berakni, ami nem túl meleg.

Névtelen írta...

Szia! Biztos vagyok benne, hogy én se tudtam volna ellenállni ennek a szépségnek pláne ennyiért. Ami az ültetést illeti, szerintem nagyobb esélye van a földben kinn mint cserépben.Cserepet jó nagyot választanék, és kibélelném rongyokkal jutazsákkal és abba helyezném bele cserepestől a növényt teleltetni, vagy pincében ha van, esetleg cserepestül leásni a földbe. Ha télen kinn marad cserépben folyamatosan figyelni kell hogy nedves-e a föld nehogy kiszáradjon. És csakis napközben szabad locsolni, fagymentes nulla fok fölötti hőmérsékleten, amikor a talaj be is tudja fogadni a vizet. De visszatérve homokos földre, ha nagyon homokos, én bizony ásnék neki nagyobb gödröt, amit feljavítanék komposztföld, tőzeg és trágya keverékével és ebbe ültetném ki a szabadba, árnyékos helyre.Körülötte a földet takarnám fenyőkéreggel, így mindig nedves marad a talaj és javítja a föld szerkezetét is. Én nagyobb esélyt látnák kint a túlélésre. Lehet kapni hortenzia tápot amivel időnként kényeztetheted. Lakásban semmikép nem teleltetném kell neki is a nyugalmi téli állapot.Lehet kapni a Hydrangea arborescens Annabelle fajtát vagy a Hydrangea paniculata grandiflora, ami fehér nagy buga virágú és nem annyira válogat a földben én javaslom próbáld ki nagyon szép növény nekem mind kettő van nagyon szeretjük.Sok sikert remélem tudtam segíteni,ja és ami a titkos kis virágod a leander cserepében az bizony rétifüzény tényleg, mocsaras ártereken lápos réteken él tehát sok-sok vizet neki azt kedveli.Üdvözlettel: K.

BoGyo írta...

Nagyon köszönöm a segítségeteket és a tanácsokat!! Mep fogom próbálni kiültetni, de ahhoz nagyon jól fel kell turbóznom a földet. Addig is veszek hortenzia tápoldatot. Annyira szép, minden egyes alkalommal ha elmegyek mellette megcsodálom. Remélem rendben lesz addig is, míg "szabadlábra" nem kerül:)

kovtama írta...

Én meg nem is tudtam, hogy van hortenzia tápoldat, köszi!!

Aranyalma írta...

Szia!

A mamámnak keleti oldalon volt, hatalmasra nőtt és nekik is szinte futóhomokjuk van és a mamám nem csinált belőle nagy ügyet, ki volt ültetve és kész, nem volt tápozva. A hortenzia színe egyébként a föld PH-jától függ. Lúgozni hamuval lehet (rózsaszín virág), savazni meg tűlevéllel (kék virág).
2 éve Apa ásott egy vermet a cserépben lévő fagytűrő évelőimnek, akkor mi földdel töltöttük ki a lyukakat, de idén szalmával fogom megcsinálni. Nem kell nagy, 10 centivel legyen mélyebb, mint a legnagyobb cserép, hogy annak a tetejére is jusson szalma, locsolni meg egyáltalán nem locsoltam őket, amikor volt csapadék akkor kaptak, mert ilyenkor pihennek a növények és nincs + igényük a természetes csapadékon kívül.

BoGyo írta...

Köszönöm a tanácsot!!Egyelőre még cserépben van, ontja a virágokat. Nálunk mindenképp muszáj lesz dúsítani a talajt, mert olyanok vagyunk mint a sivatag. Amíg nem kevertem komposztot és trágyát a földhöz, szinte meg sem maradt semmi, annyira nincs tápanyagtartalom a földben.
A teleltetési tanácsot megfogadom!! :)