2017. augusztus 29., kedd

Madaras poszt madarak nélkül

Ugyanis nem tudok madarat fotózni, túl gyorsak. Helyette rakok be virágokat, azok nem szaladnak el.:)

Kora tavasszal csatlakoztam a madárbarát kert programhoz. Helyeztem ki a meglévőkön túl további etetőket és itatókat. Valamint kihelyeztem egy "B" odút is. A fészekrakás megkönnyítésére a barátnőm kutyusától kértem segítséget:)) Az ő szőrét tettem ki több helyre, amelyet a madárkák nagy örömmel fogadtak. Eszméletlen mennyiség elfogyott. Szerettem figyelni, ahogy gyűjtögetik a tartóból a pihe-puha fészekanyagot.
Az etetés elmúltával az itatók maradtak csak.
Sok-sok szárnyas vendég megfordult nálunk. És nagy örömömre lakó is. Az odúkban egy cinke és egy veréb pár költött. A fenyőfánkon egy gerle pár, a borostyánban és a jégvihar miatt kidőlt fenyőn pedig rigók laktak:(( De vannak még rozsdafarkúink is.
Egész nyáron találkoztam cinkével, rigóval. Egyszer egy szajkó is csipegetett nálunk. Valamint hétvégén egy tengelic pár ringatózott a virágokon. Majdnem elriasztottam őket az ujjongásommal, úgy megörültem nekik:))
Kedves látvány volt, ahogy a kis rigó a fészekből már kikerülve a földön ugrándozva követi a szüleit és tanulja az életet. Vagy ahogy a kis verebek próbálgatták a szárnyaikat.
Ahogy beköszönt a hideg rendbe teszem az odúkat, hogy jövőre újra szívesen vegye birtokba egy tollas család. Tervben van még egy "c" típusú odú kihelyezése is, csak a helyét kell kitalálnom.

4 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

És hogy állsz a verebekkel? Itt sokan vannak, lehet, hogy a napraforgón maradtak, mert télen is voltak elegen. Engem nem zavarnak, nagy a kert, viszont a szomszédaimat nagyon. Szeretem madarakat, örültem, hogy ideszoktak, nem tudom mi lesz itt?

BoGyo írta...

Állandó vendégek:) Én is szeretem őket, olyan kis viccesek. A szomszéd néninek vannak csirkéi, ő örökké hessegeti őket, hogy ne egyék fel a szemeket a tyúkok elől, én meg tömöm őket eleséggel:) De szerencsére nincs belőle konfliktus.

Juhmeli írta...

BoGyo, szép a virágágyad, én mindig elfelejtem elvetni az egynyáriakat, aztán meg sárgulok az irigységtől mikor látom más kiskertjében a virágpompát. Jövőre én is teszek pillangóvirágot, és zinniát és még ki tudja. Örülök, hogy van alangfüved, nagyon mutatós és ha jól érzi magát szépen bedúsul, szaporodik majd.
A verebeket és is kergetném, nem az eleség miatt, hanem betegségeket, élősködőket hurcolhatnak a baromfiudvarba, egyébként nagyon szép madarak, én is szeretem őket.

BoGyo írta...

Köszönöm Meli! Az alangafű tőled van:) Úgy szeretem!
Az idén a jó Isten vetette helyettem a virágmagokat:) A tavalyi virágokról elszóródott magok díszlenek most. A pillangóvirág nagy kedvencem. Azért jövőre újra visszatérek a vetéshez, mert a zinniák nagyon hiányoznak, illetve büdösképből is szeretem, ha sok van.
A veréb dolgot abszolút megértem. Isten ments, hogy vmi legyen a szép kis baromfi állományotokkal!!!