2017. szeptember 20., szerda

Itt van az ősz

Bekopogott az ablakon. Reggel ködbe búrkolózott minden, a levegőben pedig a kéményekből felszálló füst terjengett. De szeretem ezeket a reggeleket.
A kis kertemben még virulnak a virágok, de néhányukon már látszik az ősz. Lassan össze kellene kapnom magam és elültetni a tavasszal kivett tulipán és nárcisz hagymákat. De pár dolgot át szeretnék ültetni és még nem gondoltam ki, hol lenne jó helyük.
Kikerült a földből a jégeső miatt kidőlt fenyő gyökere. A helyére vérszilvát ültettünk. Szép kis fa. Remélem jól fogja érezni magát nálunk. Jó érzés elmenni mellett. Egy kicsit betapasztotta azt az űrt, amit a fenyő hagyott maga után. Egész nyáron elfordított fejjel, más útvonalon közlekedtem a hátsó melléképületbe, annyira nem tudtam elviselni, hogy nincs ott. De most megint jól érzem magam.

Szorgosan telnek a napok. Mindig van, mit csinálni.
A romkertben még mindig terem a málna, pár szem paradicsom is akad, a paprikákon pedig szépen csüngenek a termések.
Múlt hétvégén kiszedtem az eprest, rendbe tettem a helyét és új palántákat ültettem. Clery fajta a zöme és vettem még 10 tő folyton termőt. Kíváncsi vagyok rájuk és nekik is szurkolok, hogy átvészeljék a telet.
És van még egy nagy haladás. Végre-végre. Röpke 1 év várakozás után színt kapott a garázsunk. El sem hiszem:))) Majd mutatok róla képet, csak a nagy örömködés közben elfelejtettem lefotózni:)

6 megjegyzés:

Monika írta...

Igen,itt van. Most már nekem is el kell fogadnom:) És szeretem is igazából.

Holdgyöngy írta...

Szombathelyen van egy Romkert. Mindig eszembe jut, ha olvaslak. Ilyen kivágott fenyő (nálunk az volt) fájdalomban, belehalásban részem volt, nagyon értelek.

Névtelen írta...

Csodaszép a kertetek, látszik a sok befektetett munka, nagyon szépen mutatják magukat most ősszel is a virágok. A vérszilva jó lesz, meglátod, szép színfolt ott a szélen. Próbállak visszafelé olvasni, mikor van egy kis időm, és csak ámulok, mit hoztatok létre ebből a helyből (ház és kert egyaránt) kitartó munkával. Látszik, hogy sok türelem és szeretet van benne. Nagyon inspiráló vagy, mindig rohanok utána a kertben vmit szöszmötölni:). Már múltkor is szerettem volna megkérdezni - mivel látom, nincs szegély a virágos rész és a fű között - hogy ez bevált Nektek, nem vágtok bele a fűnyíróval a virágokba? Jelenleg ezen dilemmázom itthon, hogy legyen-e szegély v. ne, és nem jutok előre. Nagyon tetszik ugyanis ez a természetes kinézet, de van bontott téglánk is, az is biztos jól mutatna, bár sok helyen írják, hogy szétfagy, porlad..

Bocsánat, ha hosszú voltam:)... várjuk a képet a garázsról.

Szeretettel, Anna

BoGyo írta...

Mónika: Csodás színek és illatok lesznek! Én nagyon szeretem. A hűvös, borzongós idő szinte felébreszti a sejtjeim, érzem, hogy élek:)

Holdgyöngy: A mi romkertünkben sajnos csak kidobott hulladékok voltak. Ősi kincsek nem:) Pedig én mindig kincset szeretnék találni. A férjem mindig neveti, hogy sosem növök fel, milyen kincsre várok. Bármire. Egyszer találtam egy régi kulcsot a kerti kapirgálások során. Na, az kincs volt!
A fák, növények élnek!

Anna: Köszönöm, hogy olvasol és köszönöm a kedves szavakat!! Nagyon jól esnek!
A szegély miatt harcolunk a férjemmel:) Ő mindig mondja, hogy legyen, én meg, hogy ne:)) De mivel úgy is én tartom rendben, meg a füvet is én szoktam lenyírni, így talán kicsit felém dől a mérleg. Nagyon szépek a szegélyek, viszont én imádom a szabadságot és mindig azt érzem, hogy ha szegélyek közé szorítanánk őket, akkor fulladoznék. Ez az én heppem. Mint az is, hogy ne egyenes virágágy legyen, hanem hullámos:)) A növényeket úgy ültettem, hogy a fűnyíró kereke még szépen elfér, ha a fű szélén végigtolom, így nem lesz bajuk. A sásliliomot kell óvatosan nyírnom, mert az eléggé ráhajlik a fűre, de szépen, vigyázva meg lehet oldani.
A bontott téglát én is nagyon szeretem. De nekem is az a tapasztalatom, hogy az erős hidegek miatt pár év után elkezd repedezni, töredezni.
Jó kertészkedést Neked is! Hamarosan mutatom a garázst:)

Névtelen írta...

Kedves Bogyó!Szépen alakultok! Igyekszem olvasgatni. Nagyon szép lesz a vérszilva, csodás színével, és tavaszi virágával.Szépen alakítható a koronája is! Jól tűri a metszést alakítást. Ha van még egy kis helyetek, nekem szívemnek kedves fát ajánlok neked, a dupla virágú rózsaszín japán díszcseresznyét! ( Prunus cerrulata "Kansan") Nekem van, imádom! Csodás tavaszi virága és mesés színes őszi lombszíne.Oltott törzse meghatározó magassága. Van alacsonyabb, magasabb oltású.Tudom , nem olcsó, de megéri a szépsége! Szeretettel: Kriszta

BoGyo írta...

Kedves Kriszta!Remélem jól fogja magát érezni a kis fa! Olyan gyönyörű tud lenni tavasszal, amikor virágba borul. Utána pedig a szép lomb, ami nekem is nagyon tetszik! Gyönyörű fát ajánlottál! Meseszép. Azóta is azon gondolkozom, hova tudnám ültetni és lehet, hogy tudok neki helyet szorítani:) Jaj, egy naaaaaagy mezőt kellett volna vennünk, hogy minden vágyott növényt el tudjak ültetni:)
Nagyon köszönöm a segítséged! Örülök, hogy itt vagy!!