2013. január 29., kedd

Esetem a töltött káposztával

A savanyú káposzta imádatom vetekszik a kovászos uborkáéval. Mérhetetlen mennyiséget vagyok képes elfogyasztani mind a kettőből:) Ebből kifolyólag a savanyú kápiból készült ételeket is nagyon szeretem. Lehet rakott, töltött, leves, nyers, mindegy. Jöhet akárhogy. A családomat a savanyúkáposztával és tejföllel ízesített palacsintával tudtam kiakasztani (pedig de finom:).
De hiába a nagy kaja szeretet, valahogy a töltött káposzta készítést eddig próbáltam elkerülni. Valahogy mindig túl misztikus dolognak tartottam. Féltem, hogy nekem nem sikerülne azt az ízt elővarázsolnom, amit szeretek. 
A hétvégi mit is főzzek gondolkozás közben aztán felvillant a töltött káposzta képe és nem tudtam tőle szabadulni. Úgyhogy egy életem, egy halálom nekivágtam a dolognak.
Anyukám és anyósom is nagyon-nagyon finomat készít. Minden a ketten másképp főzik, de fenomenális mind a kettő. Úgyhogy telefon ide, telefon oda, ki lettem okosítva, hogy hogy is kell ezt csinálni. Szépen összeszedtem magamban, hogy mit is szeretek az ő főztjükben és ezeket próbáltam összegyúrni a saját variációmban. 
Anyukám nem csomagolja be levélbe a gombócokat, csak simán a káposztára rakva főzi őket és kolbásszal spékeli, a végén paprikás rántást rak rá. Anyósom csülökkel ízesít és csomagolt gombócokat készít és nem rak rá rántást.
Na már most, január végére hivatkozva nem vettem csülköt, viszont volt itthon egy kis kolbász. 
Ez lett az én variációm (a legnagyobb fazekunk 3 literes úgyhogy csak ebbe való mennyiséget tudtam készíteni:)
Hozzávalók:
-1 kg savanyú káposzta
-savanyított káposztalevél
-1/2 kg darált sertéscomb
-kisebb fej hagyma
-1 marék rizs
-pirospaprika
-só
-bors
-babérlevél
-fűszerkömény
-egy kis csülöklé
Fogtam a darált húst és pirospaprikával, sóval, borssal, aprított hagymával összegyúrtam. A hagymát mikróban egy pici olajjal megpároltam, úgy adtam a húshoz. Miután végeztem az ízesítésével hozzákevertem az 1 marék rizst.
A káposztát átmostam, de úgy, hogy maradjon egy kicsit a savanykás ízből, majd vettem óriás méretű fazekunkat és raktam az aljára egy réteg káposztát. Erre mentek a káposztalevélbe csomagolt kis gombócok (a leveleket nem mostam ki). Kb. egy szép nagy dió méretű gombócot csomagoltam be a levelekbe. Miután egy sor gombócot leraktam ezekre tettem néhány kolbászkarikát, majd újabb réteg káposzta, újabb adag gombóc, még egy kis kolbász, végül az egészet ismét káposztával zártam le. Felolvasztottam egy kis csülöklevet (mindig elteszem a főzőlevet a fagyra, jó vele ízesíteni) és azzal meglocsoltam a művem (kb. 1-1,5 dl). Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd raktam rá 2 babérlevelet, őrölt fűszerköményt (kb. 1 kiskanál) és még pár tekerés borsot. Rátettem a fedőt és először nagy lángon megrottyantottam, majd miután felforrt levettem takarékra és így hagytam 2 órát. Miután úgy véltem, hogy most már bizony késznek kellene lenni, egy kis paprikás rántást tettem rá még egyszer összeforraltam és kész.
A végeredmény fülig érő mosoly lett, amikor belekóstoltam:) Pont olyan lett, ahogy szeretem! És örök félelmem, hogy odakap az alja, nem következett be:)) 
Azóta még egy adag készült:) (Ha így haladunk megint kezdődhet a böjt:))
A párom azért mondta, ha esetleg lesz egy kis csülök, azért próbáljuk ki úgy is:)))
Bocs, ha a rutinos szakácsokat untattam, de azért osztottam meg ezt az élményt, hátha mások is vannak ilyen félelmekkel a töltött káposzta felé mint én. Nyugodtan tessék belevágni, nem olyan ördöngösség, mint aminek látszik:)

4 megjegyzés:

csakBea írta...

Ez olyan érdekes, minden "idegen". akivel beszélek, előbb megfőzi a rizst, csak a mi családunk nem. Mi mindig nyersen tesszük bele, de így is simán megpuhul. Nálunk mindig apukám volt a töltött káposzta felelős :((( olyan büszke volt magára, hogy milyen finomat tud főzni...
A mi adagunk másfél kiló hús:),egyszer tévedésből 3 kilóból készítettem :)

BoGyo írta...

Én is nyersen raktam bele, hiszen 2 óra alatt csak megfő:)
Jó kis adag lehetett az a 3 kg:) Bár anyukámnál is hasonló mennyiség szokott készülni, 1-1 arányban:)
De azt hiszem nekem is emelni kell a hús mennyiséget, mert hamarabb elfogyott, mint a kápi:)

csakBea írta...

Ó, igen, már látom, figyelmetlenül olvastam, bocsánat!
A 3 kilóból 70 db. töltelék lett :)

BoGyo írta...

Azt a mindenit!!! Pár napig meg volt akkor az ebéd:))