2013. május 27., hétfő

Esik eső...

Nem lehet panasz a májusra. Annyi eső esett az elmúlt pár hétben, hogy csak na. Már egy kicsit kezdem is unni, hogy napok óta nem láttam a kék eget és a ragyogó napot. De kell a csapadék, tudom.
A növényeink nagyon élvezik, hogy nem sivatagi körülmények között kell erősödniük. Minden gyönyörű zöld, szépen fejlődik. 
A mulcsozást így nem tudtam még értékelni, mert a folyamatos esők így is-úgy is nedvesen tartják a földet. Az viszont biztos, hogy az eper szemeket szépen megóvja a rohadástól. Csak sajnos a seregélyektől nem. Olyan szép termés lenne az idén, csak a kis éhenkórászok megeszik előlünk. Vmit ki kell találnom, mert így tényleg nem marad semmi.
A kis almák szépen növögetnek, viszont a meggy miatt aggódom. Olyan gyönyörűen elindult tavasszal, elkezdtek nőni a szemek, aztán egyszer csak lesárgult jó pár levél, illetve a mini meggyek teljesen bepirosodtak és leszáradtak. Mi a csuda lehet ez? Remélem nem megy tönkre szegény fa, olyan szépen fejlődött. Nagyon izgulok érte.
A virágok belehúztak. Virágzik az összes minirózsa, elkezdte hozni a virágait a levendula is. Jaj, olyan szép ilyenkor minden!


4 megjegyzés:

csakBea írta...

Az Index gyümölcsfás topikjában is erre panaszkodtak.(gyümölcshullás) Én majd' két hete nem voltam kint, nem tudom, mi a helyzet, de nagyon izgulok. Ha lesárgul,a levél, és lehullik, lehet nálad is blumériás levélfoltosság van, képes júniusra szinte teljesen megkopaszodni a fa. Én emiatt áprilistól júniusig szoktam hetente, kéthetente gombaölővel permetezni, de idén nem jött össze,mert nálunk is esik mostanában állandóan. A múltkor már voltak sárga levelek nálunk is.

BoGyo írta...

Óóó, ez nagyon nem hangzik jól:( Bár nézegettem a neten, hogy néz ki ez a betegség, nem egészen ilyenek a leveleink. :((( Remélem nem lesz baja. Olyan szép kis fa, nagyon sajnálnám, ha tönkremenne.

csakBea írta...

Igazából nálunk sem úgy néz ki, mint ahogy a neten látni,-foltokat nem nagyon látok, csak sárgulást- de az biztos, hogy volt év, amikor júniusban már alig volt levelük. Szerintem ettől a betegségtől nem megy tönkre a fa (legalábbis nem gyorsan), csak nehezen,lassan fejlődik. Ugye levél nélkül nem tud fotoszintetizálni. Biztosra én se megyek, de erre a betegségre tippelek.

BoGyo írta...

:((( Jaaaaaj. Szerzek vmi szert. Köszönöm a tanácsot!!