2013. május 13., hétfő

Hétvégi kertes

A jó idővel beindultak a növények. Bár lehet, hogy kicsit túl gyorsan is fejlődnek. Eszméletlen hamar virágba borult minden. 
A hétvégi mindenfelé nagy károkat okozó vihar bennünket elkerült. Körbe-körbe mindenütt villámlott és dörgött, de nálunk egy csepp eső sem esett. Bár így szerencsére jég sem. Viszont a csapadék nagyon kellene. Régóta fontolgattam a kis veteményes mulcsozását és most jött el az idő, hogy meg is valósítottam. Nyáron a homok iszonyatosan át tud forrósodni és szinte sivatagi szárasság lesz. Muszáj valamivel védeni szegény növényeket. Ilkénél már régóta olvasom és látom, hogy nagyon jól működik, úgyhogy belevágtam.
Sajnos szalmát nem tudtam szerezni, de volt egy csomó friss fűkaszálék, úgyhogy egy napig fonnyasztottam őket, majd befedtem velük a veteményes egy részét, amit előtte megkapáltam. Elsőként a eperágyásokat, majd a frissen kiültetett kis koktélparadicsom palántákat takartam be. A sárgarépa és zöldség még gondolkozik, hogy egyáltalán kikeljenek-e, úgyhogy őket még nem bántottam. Kíváncsi leszek, mi lesz az eredmény. Nem bánnám, ha kicsit porhanyósabb maradna a föld és főként nedvesebb. Általában mire szombaton lejutunk kőkeményre össze szokott tömörödni a homok, így nem is kell csodálkozni, hogy nem nagyon mennek semmire a veteményeim. Na de talán majd most.
Megpróbálkozom ismét a paradicsommal. Hátha most lesz belőle valami.
Nem sok minden látszódik, csak a sok kaszálék, de köztük eprek bújnak meg:)
Különben olyan jó volt kint ténykedni a kellemes időben. Szombaton szép idő volt, sütött a nap, viszont nem gebedtünk meg a hőségtől. Vasárnap viszont alig láttuk a napot és meglehetősen lehűlt a levegő. Sebaj, kapáláshoz ideális:) Kihámoztam a gazból a kabakosokat is. Elég foghíjasan keltek, főként a sonkatök. Úgyhogy azt újra vetettem, hátha lesz még belőlük valami. Ami viszont kibújt, az szépen fejlődik.
Növöget a spárgatök.

A virágok is elkezdtek pompázni, illatozni. Az egyik rózsabokor már ki is nyitotta bimbóit. Kár, hogy nem lehet illatos képeket fényképezni. Csodálatos illata van enne a rózsának!
 A minirózsák és futórózsa is hozza már a bimbókat. A futórózsának kifejezetten örülök, mert tavaly szinte teljesen elfagyott, egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy megmarad. De szerencsére összeszedte magát.
Nagy-nagy örömömre szépen növögetnek a kis almák és meggyek. El sem hiszem, ha végre lesz egy-két szem saját gyümölcs:)

5 megjegyzés:

csakBea írta...

Remélem szerencséd lesz a paradicsommal! Jól látom, hogy nádat tettél mellé karónak? Szerintem valami erősebb kell, ha majd lesz rajta termés, a nád nem fogja elbírni. Mi holnap visszük ki a palántákat, ha minden igaz, nagyon izgulok, hogy férnek be, hogy ne törjön el, ha már január óta pátyolgatom őket.
Nagyon szépek a virágaid, a len előtt az sásliliom?

BoGyo írta...

A nád csak ideiglenes megoldás (hogy lássam, hol vannak:). Még eszkábálni kell valami támrendszert. Csak most nem jutott rá idő.
A len előtt az a kis narancssárga virág nem tudom micsoda. Kis pici és csak ilyenkor virágzik, utána csak zöld. De évelő és jól bírja ezt a mostoha körülményt.
Szorítok, hogy jól menjen a paradicsomok költöztetése!! Majd írd meg hogy sikerült!!!

Juhmeli írta...

A mulcs nagyon jó lesz! Nekem minden várakozásomat felülmúlta, csak elég vastagon kell rakni.
A rózsád nagyon szép, nálunk még csak bimbók vannak. És milyen igazad lett a lennel! Nagyon sok fiókája lett.
Tényleg, mi újság harkályfronton?

Juhmeli írta...

Ja, a kis narancssárgádat napvirágként ismerem, nő vadon is, nagyon kedves kis virág, én itt a Tenkes déli oldalán láttam, igaz az citromsárga volt.

BoGyo írta...

Köszi a bíztatást! Nálunk már annyira elszórta a len a magját, hogy szinte fű helyett is az nő:) Ha egyszer megfogja akkor aztán csak terjed. Bár nem bánom, olyan szép, légies virág.
Figyeltem a villanyóra szekrényt de sajnos semmi mozgás. Lehet, hogy meggondolták magukat, pedig az ajtót kifaragták.