2012. május 18., péntek

Elkészült a bodzaszörp

Ez csak egy része, még van:)
Kész lett a szörpi!! Kedden, két nap virág áztatás után fogtam magam és nekiálltam a főzésnek. Leszűrtem a levelet, jól kinyomkodtam a virágokat és a citromkarikákat, hogy minden értékes csepp kijöjjön belőlük. Majd az egész lötyit átszűrtem egy ruhadarabon keresztül, hogy semmilyen pöszmő ne kerüljön a szörpbe. Lemértem hány liter lé lett (4,5 l), majd ennek megfelelően minden 1 literhez adtam 1 kg cukrot. Valamint biztos ami biztos alapon még belekanalaztam 4 kiskanál citromsavat (nekem így volt kellően savanyú). 
Lassú tűzön felfőztem a levet, úgy hogy csak gyöngyözzön, ne lobogjon. Miután felforrt, szépen beletöltögettem a már előre elmosott, fertőtlenített üvegekbe (alapos mosogatás, ecetes öblítés, forró vízbe állítás), majd minden üveg tetejére (nem a szörpbe), két celofán közé raktam egy pici szalicilt, arra a kupak és így mentek dunsztolódni. 
Nem szoktam semmibe tartósítószert rakni. A lekvároknál, befőtteknél is ezt a "két fólia közé szalicil" módszert alkalmazom (vagy egyszerűen csak fejre állítom az üvegeket) és még sosem volt probléma. Plusz szerintem a szörp ilyen mennyiségű cukor miatt még véletlenül sem romlana meg:)
Két nap dunsztolódás után megnéztem az eredményt. Gyönyörű tiszta, áttetsző, aranysárga szörpös üvegek mosolyogtak vissza rám a takarók közül:) Jippííííí! Én csináltam:) 
Persze meg is kellett kóstolni. 2 dl vízhez 1 ujjnyit öntöttem. Pont jó arány. Az eredmény kellően citromos, kellően édes, kellően bodza ízű szörp. 
Különben a 4,5 l folyadékból 6,5 l szörpöt kaptam. Jövőre is ezt a módszert alkalmazom.
A recept még egyszer:
20-30 bodzavirág (inkább 30)
2 citrom felkarikázva
5 dkg citromsav
2 l víz
2 kg cukor
2 nap áztatás cukor nélkül, majd 2 nap múlva felfőzni a cukorral. 
Gondolkoztam, hogy hol is olvastam a receptet, mert természetesen kutatómunka előzte meg a projektet, de nem emlékszem pontosan. 
De szerintem ez a három leírás volt: 

6 megjegyzés:

Kert utca írta...

Ki fogom próbálni!

Juhmeli írta...

Jaj, hogy irigykedem! Mi még nem szedtünk, de jövő héten bepótoljuk. Nem maradhat el a nyár bepalackozása. Kell szerezzek a kertbe is, szaglászni, most más kertjéből importáljuk a virágokat.

csakBea írta...

Idén nem akartam csinálni, de a munkahelyemen ma fél napot egy szatyornyi bodzavirág mellett dolgoztam, már nem bírok ellenállni!Már csak egy jó kis lelőhelyet kell találnom.

BoGyo írta...

Mindenkit buzdítok, hogy vágjon bele! Ténylen nem bonyolult és a végeredmény nagyon finom. A férjem már aggódik, hogy elég lesz-e ez a mennyiség, úgyhogy lehet, hogy még egy adagot gyártok:)

Kert utca írta...

köszi a biztatást, én megcsináltam, tényleg nem bonyolult, alig kell többet foglalkozni vele, mint a bodzalével, viszont sokkal tovább eláll, és ugyanolyan finom, de inkább jobb!

BoGyo írta...

De örülök! Jó lesz télen elôvenni egy üveg tavaszt (már ha marad:)