2015. május 4., hétfő

Virágos tavasz

Olyan szép tavaszunk van. Minden virág, bokor gyönyörűen pompázik, az illatok pedig, mámorítók. Úgy szeretek beleszippantani a levegőbe esténként mikor Ricsivel kószálunk, a sok-sok finom virágillat szinte elbódít.
Kis kertünkben is nyílik egy-két virág. A tavaly ültetett egyik pillangós levendula bokor szépen hozza a bimbókat, sajnos a másik egy kicsit megviselt, egyelőre a túlélésért küzd. Bár kihajtott, ez már valami.
A picúr rózsalonc is hozott virágot. Olyan szép, milyen gyönyörű lesz, ha megnő:)

Nagy örömömre a Gertrude Jekyll rózsa jól érzi magát nálunk és már hozza a bimbókat. Sajnos a kis rózsaóvodám eléggé megfogyatkozott. Sok kis nebuló nem élte túl a telet:((, pedig úgy vigyáztam rájuk. De nem kesergek, annak örülök, ami van.
Hétvégi sok esőnek köszönhetően minden felfrissült. Ha ma időben végeznék megpróbálok beszúrni egy fű gaznyírást, mert a pásztortáska nagyon belehúzott az esőtől. A virágágyások külső szemlélőnek meglehetősen gazosnak tűnhetnek, de ez nem így van:) A tavalyi egynyáriak szépen elszórták a magjukat és most várakozó állásponton vagyok, hogy mi hol kel. Ha már a jó Isten adta őket, nem akarom, hogy a kapa áldozatává váljanak. Így most várok, hogy megerősödjenek és biztosan megkülönböztethetők legyenek a gazoktól. Utána jöhet a gyomtalanítás.
A veteményeskertem meglehetős kudarc az idén. Ok, nem is nagyon volt időm foglalkozni vele, de az őszi munkák nem hozták meg a várt eredményt. A borsóból 5 szem kelt ki, a Melitől kapott spárga pedig egyáltalán nem mutatja magát. Pedig úgy csináltam mindent, ahogy a nagykönyvben megírták. De sajnos nincs mozgás:(((( Erősen gyanakszom, hogy valami megette a kis rizómákat. Talajfertőtlenítenem kell, most már tuti. Csak nem tudom, hogy azt évközben is lehet, vagy csak ősszel/ tavasszal.
Az eper viszont nagyon szép. Legalább az. Remélem a csigák megkímélik, mert elég nagy éticsiga invázió van a hátsó részen.
Múlt héten vetettem egy kis spenótot és petrezselymet és jó pár virágmagot. Meglátjuk mi lesz belőlük. Nem kapkodtam el, tudom. Egyelőre nem fűzök nagy reményeket hozzájuk. Még hatása alatt vagyok a spárga kudarcnak:(
A házikóval egyelőre nincs változás. A padlásfeljáró elbontása után most a romeltakarítás volt soron. Szombaton egész nap a fa hulladékokat aprítottuk, hogy ne az udvar közepét díszítsék, illetve most már száraz helyen várják, hogy tüzelő legyen belőlük. Elvileg holnap érkezik egy konténer, amibe pedig a kerítés romjai kerülnek. Alig várom, hogy elvigyék. Megint egy kicsit rendezettebbek leszünk:)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csinosak a virágaid, bóklássz kedvedre és élvezd ahogy egyre éled a természet. A ház meg majd kész lesz...
5 borsó, hát az is több mint 0 borsó.Tessék örülni;-))))

Monika írta...

A levendulád,ez a fajta eléggé kényes, nagy öröm lehet,hogy megmaradt!!!! Ilyennel én már nem merek próbálkozni.:)
tegnap voltam egy kertben, ahol olyan szép rend volt, az enyém egy dzsungel.:( Talán ma,vagy holnap,vagy....:) lesz időm és erőm rendet kaparni benne.

BoGyo írta...

Emőke: Így van, beindítom a mini gazdaságot:) Bár mérgemben majdnem kikapáltam ezt az ötöt is:)
Mamka: A dzsungel kertek is szépek:) Csodálom azokat, akik mindent rendbe tudnak tartani. Én hol itt úszom el, hol ott. De egye fene, emiatt nem megyek a falnak. Haladok, ahogy időm engedi.
Szép hetet mindkettőtöknek!

Juhmeli írta...

Khmm, a rend nem az én asztalom.:)

De a spárga még jöhet, nekem van, amelyik tegnap jött elő, és van, ami még nem, szóval még lehet nyújtani a várakozás aggódó perceit.
Ne keseregj a többin sem! Nálunk sem fenékig tejfel, csak a méretek miatt, több dolog tudja elvenni a kudarc ízét a szánkból. Például a Gertrudodnak nagyon örülök és drukkolok, nem csak önző szempontok miatt.:) Azokról, majd jövőre...
Hajrá spenótok!

BoGyo írta...

Lelket öntöttél belém Meli! Most értem haza, nem akartam már zseblámpával megnézni a spárgát:) De reggel első utam lesz! Hátha! Az elvetett magok lehet megérezték a búsulásom, mert már mutogatják magukat. Csak olyan szétszórt vagyok, hogy elfelejtetem, hogy hol-mi kel:)) nem baj, majd kiderül. A Gertrud-ból nagyon szívesen küldök, ha lesz értékelhető vessző!! :)

Névtelen írta...

Alakul-rendeződik a ház és környéke, és sok szépség akad a kertedben. :) A természet és a növények a maguk útját járják, az ember vagy heroikus küzdelmet folytat, vagy próbál alkalmazkodni a körülményekhez... :) Kívánom, hogy örömet és kikapcsolódást jelenthessen az otthonod! :)
Brigi

BoGyo írta...

Köszönöm Brigi:)
Ma reggel testedzéssel indítottuk a napot. Munka előtt kell a felfrissülés, így gyorsan megpakoltunk egy 5 m3-es konténert törmelékkel:))) De így eltűnt a sok betondarab, törött cserép stb. az udvar közepéről.
Mindig öröm kimenni és nézelődni, hogy ki-hogy érzi magát, megsimogatom őket, hogy vigyázzanak magukra és legyenek szépek. Minden virág, bimbó egy-egy ajándék.