2017. május 18., csütörtök

A romkert:)

Alakul. Bár vannak részek, ahova inkább nem pillantok, de azért a kiinduló állapothoz képest pazar a helyzet:)) Több tényező nehezíti itt a kertészkedést, de azért még próbálkozom.
Nehezítő körülmények:
-én
-a volt tulaj szemétlerakónak használta ezt a területet
-nem túl tápdús talaj
-meglehetősen árnyékos fekvés
-csigák
-lótücskök
-eszméletlen mennyiségű borostyán
Nem részletezem mennyi munka volt, mire megtisztítottuk ezt a kis darab földet. Inkább mutatom, most hogy állunk.
Remek fotós képességemnek köszönhetően, "jól" látható a 4 tő paradicsom és a háttérben az eper.
Balra: málna, paradicsom, szamóca. Jobbra: torma tenger között ribizli és piszke 
Innen nézve már érthető a rom elnevezés:)

A kis ágyásaim. Jelenleg még spenót és egy evésnyi retek van bennük. Aminek egyrészt nagyon örülök, másrészt tudom, hogy totál elkéstem minden mással. Úgyhogy fogalmam sincs mi a csudát tegyek a helyükre.
Az ágyások bal oldalát még ne nézzétek, bár nagyon a jobbat se:)) Inkább koncentráljatok csak a hagymavirágokra:)))

Tavasszal ültettem 3 tő ribizlit és egy piszkét. Mindegyiken lesz pár szem csemege!!!
Hamarosan az eperből is lehet szemezgetni.


A hétvégi kapirgálás során ismét a kezembe került egy kis darab a múltból:)
Szóval így állunk. Nem egy mintakert az tuti, de legalább már nem szeméttelep:))








9 megjegyzés:

Zóra írta...

Ez igen! Micsoda változás és sejtem, hogy volt vele munka bőven!

Monika írta...

Az utolsó képen a múlt látható? Gondolom.
Nehezítő körülmémy: én----cuki vagy!!!!
Következő,ami mosolyra derített: ne nézzetek jobbra,balra a hagymavirágokra koncentráljatok.:)
Ezt tettem.:)

Névtelen írta...

Csodálatos munkát végeztetek,ebben a mondatban minden tiszteletem benne van:-)

Holdgyöngy írta...

Fantasztikus munkát végeztetek, mindenhol. Most próbálkozom a kerítésre futtatással, borostyán szőlő vagy lonc. Ami megered. Azért a borostyán nem olyan igénytelen, hogy ledugjuk és kész. Vagy kevés neki a nedvesség, nálunk.Látod, én meg azt szeretném, hogy takarjon már. A madáritatót hol vettétek, nagyon kedvemre való nekem is.

BoGyo írta...

Köszönöm a kedves szavakat! Igen, az utolsó kép a kiinduló állapot:)))
Nálunk sivatagi viszonyokban van a borostyán. Homok, szárazság és még így is alig győzzük kordában tartani. Illetve az agresszív terjedésén kívül az is a gond, hogy a kerítést nagyon elnyomja, megdönti. Veszélyes növény, én nagyon megutáltam az elmúlt években. A loncot sokkal jobban szeretem. Télen is zöld, nyáron finom illatos és virágzik.
A madáritatót az Oázis kertészetben találtam. Nagyon megörültem én is neki:)

Juhmeli írta...

Ez egy hamisítatlan titkos kert, A kincses sziget. Szuper lett, nem is értem miért nem mutogatod állandóan. Legyél erre is büszke, mert megérdemled. Egyébként pedig sok mindent ültethetsz, vethetsz még, de már gondolkodhatsz a őszi-téli vonalon is, egy hónap és aktuális lesz.

BoGyo írta...

Köszi Meli:) Talán a héten több időm lesz és egy kicsit kézbe veszem a dolgot, mert tényleg elszalad velem az idő. Szétnézek mit tudok még tenni, vetni:)

Aranyalma írta...

Nagyon tetszik ez a romkert! Munka mellett nem is kell nagyobb konyhakert. Mindenből egy kevés.
A rózsákat sztem ne vedd ki a földből, inkább vegyél neki osmocote-ot. Substralt vagy compot kifejezetten rózsáknak és öntözd őket többet, bőségesen. Vagy még a wuxal is nagyon jó szer, azt lombtrágyának is lehet használni bárhová. Be fognak indulni. Sajnos se a tél, se ez a hőség nem tett nekik jót. Nekem még az öreg tövek közül is mentek ki.
Sajnálom a jègkárt, szerencsére mi csak a széléből kaptunk. A fenyő helyére mit szeretnél? Gyümifát, díszfát vagy örökzöldet? Kicsit vagy nagyot? Egy színes lombú fàt is el tudnék oda képzelni, mondjuk egy díszalmát ( Malus Royalty).

BoGyo írta...

Köszi Aranyalma! Tényleg elég. Így is sokszor rosszul érzem magam, hogy hagyom elvadulni.
A rózsákat tápoldatozom, komposztot, trágyát is szoktak kapni, de ezek ellenére sem mozdulnak. Ezért gondoltam, hogy vagy átültetem őket kicsit vagy dézsába teszem. Szerintem túl napos helyen vannak, nálunk meg iszonyú hőség tud lenni az udvarban nyáron. A dézsások gyönyörűek. Nőnek mint a gomba és szépen virágzanak. Lehet azért még teszek egy próbát. Köszi a tanácsot!
A fenyő helyére nagy valószínűséggel egy vérszilva fog menni. Oda vagyunk a virágaiért a férjemmel, illetve nagyon tetszik a színe. Gondolkoztunk gyümölcsfán. Jó lenne, ha lenne mondjuk egy alma. De amilyen pechesek vagyunk a gyümölcsfákkal inkább lemondunk róla. Eddig szinte mindegyik meghalt, amit ültettünk. A meggyet a monília vitte el, hiába permeteztük, a cseresznyefát isten tudja mi tette tönkre, a barackok meg inkább a föld felé nőnek, mint felfelé.
A díszalma is nagyon szép, a terméseit kifejezetten szeretem nézegetni:)