2011. november 15., kedd

Kosárfonás (6. alkalom)


Elkészült a sokat szidott kis gyümölcskosaram:)) Ami végül nem is lett olyan rossz és nem is lett olyan kicsi! Bár elrontottam, mert túl magasra hagytam a díszítő vesszőket, de egye fene így több gyümölcs fér bele:)
A fenekét úgy fejeztük be, hogy a jó nedves vesszőket egy ár segítségével meghajlítjuk, hogy 1 mögött-2 előtt tudjuk vezetni. Elméletileg 2 mögött-2előtt módszerrel kellet volna csinálni, de nem így alakult. De ez nem is számít. Ahogy haladunk a vesszőket folyamatosan el is vágjuk a 2 mögött után, úgy, hogy egy oldalkaró megtartsa őket. Szépen körbehaladunk, majd az utolsó vesszőket is bedugdossuk a helyükre. (a már lehajlított vesszők alá). Ha munka közben eltört valamelyik vessző, akkor levágjuk és mellé szúrva saját magával pótoljuk.
A következő feladat egy füles krumplis kosár lesz, amihez a múlt órán elkezdtem az alapot. Ott tartottam, hogy végig fontam a kezdő 2 szálat. Ezután jön a 12, jó hosszú, vékony szál berakása jobbról-balra, 1 mögött-1 előtt módszerrel (felénk néz a csúnyább fele az aljnak). Ahogy haladunk, a már berakott vesszőket a hasunkkal támasztjuk meg. És haladunk körbe-körbe. Ha végig értünk akkor eldugjuk a szárak végét, hogy ne bomoljon ki. Ezután fogunk 2 (vagyis össz. 4) olyan hosszú, vékony vesszőt, ami körbeéri az alapot és sövény fonással körbemegyünk (1 előtt-1 mögött). A lényeg, hogy a vékony felével kezdjük. Ha körbeértünk, foglyuk a másik 2 szálat és pótoljuk, mert vékony résszel kell befejezni. Ezután beszúrjuk a 24 hosszú, viszonylag vastag oldalkarót. Természetesen közben levágjuk az alj csillag vesszőknek a végét, hogy ne álljanak ki a fonatból. Majd az oldalkarókat egy ár segítségével 2 előtt-1 mögött módszerrel oldalra hajlítjuk és körbe fonjuk. Az utolsókat beszúrjuk a már lehajlított karók alá (ahova ténylegesen következnek). Majd megint az ár segítségével "felgyökkentjük" őket. Úgy hogy, egy karó a merevítő karóknál egy pedig a merevítő karók között jöjjön fel. Így már szépen felfelé állnak az oldalkarók és lehet kezdeni az oldalát.
Most eddig jutottam:) Nagyon csípem ezt a kosarazást:)

1 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Jól néz ki és nagyon is használható, méretes.
(Az apróbetűs részekkel már nem is próbálkozom:))